Gastvorträge von Dr. Siriam Kalyanaraman  und Dr. des. Matthias Hofer
- Dr. Siriam Kalyanaraman and Dr. des. Matthias Hofer talk about their research in the colloquium of Prof. Dr. Vorderer

On Thursday, 5th of December, the team of Prof. Dr. Vorderer (Department of Media and Communication Studies) welcomes Dr. Siram Kalyanaraman from the University of North Carolina (Chapel Hill) and Dr. des. Matthias Hofer from the University of Zurich to this semester’s colloquium (Haus Oberrhein, 706). Both will give an insight into their current research and projects.

Dr. Siriam Kalyanaraman teaches at UNC Chapel Hill’s School of Journalism and Mass Communication as an associate professor. He is co-editor of the journal Media Psychology and the director of the Media Effects Laboratory at the University of North Carolina. Dr. Kalyanaraman’s primary research focuses on the psychology of human-technology interaction. Furthermore, his research is about psychological effects of Web-based customization, information processing of persuasive health messages, and social and marketing effects of sexual and violent content. On 5th of December (3:30pm) he will talk about the topic “As ‘I’ Like it: The Psychology of Customized Technologies”:

Although subsumed under various nomenclatures such as customization, personalization, and tailoring, the notion of matching media messages to some aspect of the self has attracted enduring attention from scholars in several disciplines. This talk, which is part of a book project, reviews a program of research on the psychology of Web-based customization. Kalyanaraman will discuss evidence from a series of experimental studies that shed light on many nuances of customization, including the identification of theoretical mechanisms, longitudinal effects, the role of individual differences, the importance of cultural psychology, among others, while also accentuating its deployment and applicability in diverse online venues (e.g., Web portals, news sites, e-commerce sites, health interfaces, virtual reality).

Dr. des. Matthias Hofer, M.A. studied communication science, computational linguistics, and German linguistics at the University of Zurich. He is currently working as a scientific assistant at the Institute of Mass Communication and Media Research (IPMZ) in Zurich. His research mainly focuses on media consumption and effects, entertainment research, emotion research, and psychophysiological measurements. In the colloquium (5:15pm), he will introduce his research on “Sinnhaftigkeit und Bedeutsamkeit: Wesen und Determinanten eudaimonischen Unterhaltungserlebens“:

Unterhaltungserleben wird meist als Genuss, Freude, Entspannung und Spass konzipiert. In der Forschung finden sich jedoch deutliche Hinweise, dass RezipientInnen die Rezeption eines tragischen Medieninhalts trotz der empfundenen Traurigkeit und der emotionalen Belastung positiv erleben. Dieser Umstand stellt die medienpsychologisch orientierte Unterhaltungsforschung vor eine paradoxe Situation. Der Vortrag (17:15 Uhr) stellt in einem ersten Teil einen auf Appraisaltheorien basierenden Lösungsansatz dieses sog. Sad Film Paradoxons vor und behandelt davon ausgehend in einem zweiten Teil die Entwicklung und die empirische Validierung einer alternativen Unterhaltungskonzeption: Eudaimonisches Unterhaltungserleben. Demnach unterhalten sich RezipientInnen nicht trotz, sondern gerade wegen der empfunden Traurigkeit.

-nk, (25.11.13)